Plus

Τεχνικές χαλάρωσης

Οι  τεχνικές χαλάρωσης  χρησιμοποιούνται ευρέως  για την αντιμετώπιση του στρες, την προετοιμασία των ασθενών που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των χημειοθεραπειών ή/και ακτινοθεραπειών. Είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν και δεν έχουν αντενδείξεις. Αν καταφέρετε να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας, σύντομα θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα οφέλη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καταλληλότερη επιλογή για εσάς.

 • Διαλογισμός

  Ο διαλογισμός, μια πρακτική που προάγει τη χαλάρωση και την αυτογνωσία, αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες συμπληρωματικές - εναλλακτικές τεχνικές…

  Περισσότερα
 • Αμφιωτικοί Ήχοι

  Οι αμφιωτικοί ήχοι ή ήχοι διπλής ακουστικής εξόδου, είναι ήχοι που παροτρύνουν τον εγκέφαλο να εισέλθει σε μία επιθυμητή κατάσταση (χαλάρωση, ύπνο, συγκέντρωση…

  Περισσότερα
 • Yoga

  Η γιόγκα είναι ένα είδος μη αερόβιας άσκησης που περιλαμβάνει πρόγραμμα συγκεκριμένων στάσεων του σώματος, ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμού. Στο χώρο…

  Περισσότερα

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός, μια πρακτική που προάγει τη χαλάρωση και την αυτογνωσία, αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες συμπληρωματικές - εναλλακτικές τεχνικές που εφαρμόζονται από τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί σε πληθώρα επιστημονικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Η άσκηση του διαλογισμού βοηθά τους ασθενείς να δουν τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, να αναγνωρίσουν και να απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ενισχύεται  η άμυνα του οργανισμού και η ικανότητα αποκατάστασης του σώματος.

Μέσα από το διαλογισμό βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και η συναισθηματική σταθερότητα, μειώνονται τα επίπεδα του άγχους, η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος και η θεραπεία και βελτιώνεται συνολικά η ποιότητα της ζωής.

Για να είναι επιτυχημένη η μέθοδος του διαλογισμού, συστήνουμε και εκπαιδεύουμε τους ασθενείς μας να τον εφαρμόζουν συστηματικά, ως καθημερινή δραστηριότητα, για όλο το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία,

Ιδανικά, συστήνεται η άσκηση αρχικά για 5 λεπτά την ημέρα, στη συνέχεια για 10, 15, 20 λεπτά και τέλος για μισή ώρα, κατά προτίμηση το πρωί και το βράδυ.

 

Αμφιωτικοί Ήχοι

Οι αμφιωτικοί ήχοι ή ήχοι διπλής ακουστικής εξόδου, είναι ήχοι που παροτρύνουν τον εγκέφαλο να εισέλθει σε μία επιθυμητή κατάσταση (χαλάρωση, ύπνο, συγκέντρωση ή και διέγερση). Στηρίζεται σε μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος αλλάζει την κυρίαρχη συχνότητά του, παρασυρόμενος από τη συχνότητα ενός εξωτερικού ερεθίσματος.

Όταν δύο τόνοι με ελαφρά διαφορετικές  συχνοτήτες παρουσιάζονται ξεχωριστά, μέσω στερεοφωνικών ακουστικών ένας σε κάθε αυτί, ο εγκέφαλος ενοποιεί τα δύο σήματα δημιουργώντας την αίσθηση ενός τρίτου ήχου, που ονομάζεται ρυθμός δύο ακουστικών εξόδων. Αυτοί οι ρυθμοί με τη σειρά τους προκαλούν ένα είδος ηλεκτρικής δραστηριότητας στην επιφάνεια του φλοιού του εγκεφάλου. Όταν οι ήχοι αυτοί αναμειχθούν και μπουν σε ακολουθία μπορούν να οδηγήσουν ομαλά τον εγκέφαλο σε διάφορες συνειδησιακές καταστάσεις που ποικίλουν από βαθειά χαλάρωση ή ύπνο, σε διευρυμένες γνωσιακές ή άλλες «βαθιές» καταστάσεις.

Στο Oncology Plus, συστήνουμε και εφαρμόζουμε τους αμφιωτικούς ήχους  στοχεύοντας στη διευκόλυνση της πρακτικής του διαλογισμού, της χαλάρωσης, τη μείωση του στρες, τον έλεγχο του πόνου, τη βελτίωση του ύπνου και την γενικότερη αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικών ή ψυχολογικών χειρισμών. Μπορεί όμως να λειτουργήσουν ως ένα θαυμάσιο βοήθημα, τόσο αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της χορήγησης της χημειοθερπείας, όσο και στο μεσοδιάστημα μεταξύ των θεραπειών.

Yoga

Η γιόγκα είναι ένα είδος μη αερόβιας άσκησης που περιλαμβάνει πρόγραμμα συγκεκριμένων στάσεων του σώματος, ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμού,

Στο χώρο της ογκολογίας, η γιόγκα κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση ανάμεσα στις προτεινόμενες από τους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση του καρκίνου, συμπληρωματικές - εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές. Σήμερα υπάρχουν  πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε θεραπεία, ή έχουν ξεπεράσει την νόσο και βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.

Αναλύοντας τις δημοσιευμένες σε εξειδικευμένα ιατρικά έντυπα κλινικές μελέτες, μπορούμε με ασφάλεια να συστήσουμε την εφαρμογή της γιόγκα για τις παρακάτω καταστάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο και την θεραπεία του:

Διαταραχές ύπνου: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου.

Καταβολή δυνάμεων: Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι, η γιόγκα μειώνει σημαντικά την καταβολή των δυνάμεων και την εξάντληση που νιώθουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται, ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία.

Άγχος και στρες: Υπάρχουν επαρκή δεδομένα, τόσο κλινικά – αντίληψη των ίδιων των ασθενών ότι βοηθιούνται από αυτήν, όσο και ερευνητικά – μείωση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, που αποδεικνύουν ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες των ασθενών που επιβιώνουν από τον καρκίνο.

Ανορεξία και απώλεια βάρους: Σε κάποιες περιπτώσεις, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρεξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

Πόνος: Η γιόγκα μπορεί να αυξήσει το θεραπευτικό όφελος της εφαρμοζόμενης αναλγητικής θεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.

Συναισθηματική πίεση: Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, αναφέρουν σημαντικά μικρότερη συναισθηματική φόρτιση  ενσωματώνοντας τη γιόγκα στην εβδομαδιαία τους δραστηριότητα.

Σωματική βελτίωση: Η γιόγκα βελτιώνει την ευλυγισία, τη δύναμη και την ισορροπία του των μυών, που μπορούν να επηρεαστούν από χειρουργικές επεμβάσεις ή παρατεταμένη κατάκλιση εξαιτίας των θεραπειών.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης: Μέσα από την ενασχόληση με τη γιόγκα ο ασθενής μαθαίνει να συμβιώνει με το σώμα του και να δέχεται τις αλλαγές που προκαλούν οι θεραπείες στην εξωτερική του εμφάνιση.

Στο Oncology Plus συνεργαζόμαστε με θεραπευτές γιόγκα με εμπειρία στην εφαρμογή της σε ιδιαίτερες κατηγορίες ατόμων, όπως σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.