• Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους:
  την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ.

  Immanuel Kant

 • Τίποτα στη ζωή δε χρειάζεται να το φοβόμαστε αλλά να το κατανοούμε

  Maria Curie

 • Δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς φόβο, ούτε φόβος χωρίς ελπίδα

  Baruch de Spinoza

 • Ποτέ δε γνωρίζεις πραγματικά τη δύναμή σου
  μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός αποτελεί την μοναδική επιλογή σου

  Cayla Mills

 • Μπορείς να είσαι θύμα του καρκίνου ή επιζών του καρκίνου.
  Είναι θέμα νοοτροπίας.

  Dave Pelzer

 • Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην εγκαταλείπεις...

  Winston Churchill

Ποιοτική διατροφή και καρκίνος των ωοθηκών Ποιοτική διατροφή και καρκίνος των ωοθηκών

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι η καλύτερη ποιοτικά διατροφή πριν τη διάγνωση της νόσου ασκεί προστατευτική επίδραση, μειώνοντας κατά 27% τη θνητότητα στις ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο των ωοθηκών...

more more

Ποιοτική διατροφή και καρκίνος των ωοθηκών

Δίαιτα υψηλής ποιότητας τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τη διάγνωση, σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών.  Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες με περίμετρο μέσης μικρότερη ή ίση με 88 cm και χωρίς ιστορικό διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου ήταν ανεξάρτητη από το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των γυναικών αυτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης στηρίχθηκαν στην ανάλυση των διατροφικών συνηθειών (με τη βοήθεια του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής -Health Eating Index 2005) 636 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γυναίκες που ανέφεραν καλύτερη συνολικά διατροφική ποιότητα είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις υπόλοιπες (HR 0.73, 95%CI=0.55-0.97, p=0.03). Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν ξεχωριστά για κάθε είδος τροφής (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέατα, έλαια, σάκχαρα, ή αλκοολούχα ποτά), διαπιστώθηκε ότι σημαντικό είναι το συνολικό διατροφικό πρότυπο και όχι η συγκεκριμένη διατροφή.

Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη (NCT00719303) σε 1070 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών σταδίου ΙΙ – IV βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η σωματική δραστηριότητα μετά τη διάγνωση και θεραπεία,  μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Συμπερασματικά λοιπόν στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η καλύτερη ποιοτικά διατροφή πριν τη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει μελλοντικά τις ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο των ωοθηκών.

Αναφορά:

C Thomson, T Crane et al.   Diet Quality and Survival After Ovarian Cancer: Results From the Women’s Health Initiative. JNCI J Natl Cancer Inst (2014) 106 (11). http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/11/dju314.long

Τεχνικές της Ενοποιημένης Ογκολογίας για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους Τεχνικές της Ενοποιημένης Ογκολογίας για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή συμπληρωματικών τεχνικών στα πλαίσια της Ενοποιημένης Ογκολογίας (βελονισμός, μασάζ, θεραπευτικό άγγιγμα, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές θεραπευτικές τεχνικές) μείωσε την ένταση του πόνου κατά 47% και το άγχος κατά 56%...

more more

Τεχνικές της Ενοποιημένης Ογκολογίας για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους

Ο πόνος και το άγχος εμφανίζονται συχνά στη διαδρομή του καρκίνου και μπορούν να αποτελούν συμπτώματα τόσο της νόσου όσο και της θεραπείας που εφαρμόζεται. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους θεραπευτές.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute Monographs και αφορούσε 1833 νοσηλευόμενους ασθενείς διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή συμπληρωματικών τεχνικών (βελονισμός, μασάζ, θεραπευτικό άγγιγμα, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές θεραπευτικές τεχνικές), μείωσε την ένταση του πόνου κατά 47% και το άγχος κατά 56%. Το όφελος αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου αν και μεταξύ των ασθενών, αυτοί που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση στην ένταση του πόνου (51%), ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά το άγχος (64%).

Αναφορά:

R. Johnson, D. Crespin, K. Griffin et al. Effects of Integrative Medicine on Pain and Anxiety Among Oncology Inpatients. J Natl Cancer Inst Monogr (2014) 2014 (50): 330-337 http://jncimono.oxfordjournals.org/content/2014/50/330.abstract

Δρ. Χαρίσιος Καρανικιώτης

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 1991 και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Υγειονομικού τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Αποφοίτησε από το βασικό (1992) και το προκεχωρημένο (2001) τμήμα τη Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού.

Τον Ιούνιο του 1994 έλαβε δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development και την ίδια χρονιά μετεκπαιδεύτηκε στο Beijing College of Acupuncture and Orthopedics του Πεκίνου

Τον Ιούνιο του 1999 έλαβε τον τίτλο Ειδικότητας στην Παθολογία.

Τον Οκτώβριο του 2003 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο την Κλινική Ογκολογία.

Τον Μάιο του 2004 έλαβε την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας.

Εργάσθηκε για δύο χρόνια (20.07.1999 – 31.07.2001) ως Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο 496 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου και παράλληλα, ως επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, παρέχοντας εξειδικευμένη θεραπεία στους ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα.

Από 01.08.2001 μέχρι σήμερα ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην Κλινική EUROMEDICA – ΓΕΝΙΚΗ, έχοντας δημιουργήσει την εξειδικευμένη ομάδα Oncology Plus. Βασικός στόχος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένης ογκολογικής φροντίδας, με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του κάθε ασθενή.

Έχει δημοσιεύσεις σε πολυάριθμα ξενόγλωσσα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια Ογκολογίας,  ενώ είναι κύριος ερευνητής σε διεθνείς  -παρεμβατικές και μη- κλινικές μελέτες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Eκπαιδευτικού Iνστιτούτου Bελονισμού και της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και από το 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει τον ιατρικό βελονισμό, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από χίλιους γιατρούς και οδοντίατρους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), του American Society of Clinical Oncology (ASCO),  του European Society for Medical Oncology (ESMO), του Society of Integrative Oncology (SIA) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο International Council for Medical Acupuncture and Related Techniques (ICMART).

Δέσποινα Ριζοπούλου

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον Ιούλιο του 1997.  Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου ειδικεύτηκε στην Παθολογία (Παθολογική Κλινική Ν. Καστοριάς, Β᾽Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ν. Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης) και απέκτησε τον τίτλο τον Ιανουάριο του 2006.

Εκπαιδεύτηκε στον Ιατρικό Βελονισμό παρακολουθώντας τον διετή κύκλο σεμιναρίων της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας  της οποίας και είναι τακτικό μέλος.

Από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2014 εργάστηκε στην κλινική Euromedica – Κυανούς Σταυρός ως επιμελήτρια Παθολογικής κλινικής, υπεύθυνη Παθολογικού Εξωτερικού Ιατρείου και συνεργάτης του τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας με ειδικό ενδιαφέρον στην κλινική διατροφή.

Από τον Απρίλιο του 2014 αποτελεί μέλος της εξειδικευμένης ομάδας Ενοποιημένης Ογκολογίας Oncology plus. Παράλληλα εργάζεται ως επιμελήτρια της Β᾽Παθολογικής κλινικής στη EUROMEDICA-Γενική Κλινική.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού.

Από τον Απρίλιο του 2011 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Ν. Ραιδεστό.

Ἐχει δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά ενώ συμμετέχει ως ερευνήτρια σε διεθνείς κλινικές μελέτες . 

Είναι μέλος της ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) και  ALS (Advanced Life Support) provider (Μάιος 2014)

Νέλλη Σαββίδου

Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2008 και απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου.

Το 2009 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Μ.Sc. στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Universiteit Leiden της Ολλανδίας.

Από το 2010 μέχρι το 2013 εργάσθηκε στη Μονάδα Ψυχιατρικών Διαταραχών του δημόσιου Νοσοκομείου Hospital de Bellvitge της Βαρκελώνης ως υπεύθυνη θεραπεύτρια και ερευνήτρια σε group ασθενών με διατροφικές διαταραχές και με προβλήματα παθολογικού τζόγου, παρέχοντας ατομικές συνεδρίες σε ασθενείς με διαταραχές συμπεριφορικών εθισμών με γνωσιακή-συμπεριφορική κατεύθυνση, ψυχοεκπαίδευση και θεραπεία μέσω τέχνης. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Institut Català d’Oncologia (ICO), Hospital Duran i Reynals, στην Bαρκελώνη, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συνεδρίες για ογκολογικούς ασθενείς. 

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Universitat de Barcelona.

Από το 2013 διαθέτει το Δίπλωμα του Life and Business Coach από το Universidad de Hipnosis, PNL y Coaching της Μαδρίτης. Την ίδια χρονιά απέκτησε επίσης τον τίτλο ανώτερης εκπαίδευσης στην Ερικσονιανή Ύπνωση με τεχνικές PNL στο ίδιο Πανεπιστήμιο. 

Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2014 εργάστηκε στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας ατομικές συνεδρίες σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης.

Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα αποτελεί μέλος της εξειδικευμένης ομάδας Oncology Plus στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.