Ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν

Πόσο διαρκεί η χημειοθεραπεία;

Εξαρτάται από το σχήμα που ακολουθείται. Ο χρόνος κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 5 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να διαρκεί μέχρι και 48 ώρες ή και να λαμβάνεται με τη μορφή χαπιών.


 

Κάθε πότε θα κάνω χημειοθεραπεία;

Το πλάνο της χημειοθεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή αλλά και τον τύπο του όγκου. Μπορεί να χορηγείται ανά εβδομάδα, δεκαπέντε ημέρες ή  21 ημέρες. Λιγότερο συχνά, κάποια σχήματα μπορεί να χορηγούνται καθημερινά για 2-5 ημέρες.

Τι θα νιώθω μετά τη χημειοθεραπεία;

Οι παρενέργειες της θεραπείας εξαρτώνται από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, με συνηθέστερες τη ναυτία και την καταβολή. Πριν την έναρξη της θεραπείας θα ενημερωθείτε αναλυτικά για τις αναμενόμενες παρενέργειες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Είναι οι παρενέργειες ίδιες για όλους;

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από τα φάρμακα που χορηγούνται (δεν είναι ίδια για όλους), αλλά και την ιδιοσυγκρασία του καθένα.


Θα μπορώ να οδηγήσω μετά την χημειοθεραπεία;

Συνήθως τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών προκαλούν υπνηλία, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε την οδήγηση την ίδια ημέρα.

 


Χρειάζεται να λαμβάνω βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής στη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Επειδή για πολλά από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν, όσο «αθώα» και αν παρουσιάζονται, δεν είναι γνωστές οι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, επιτρέπεται η συγχορήγησή τους μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και πάντα μετά από ενημέρωση των θεραπόντων γιατρών.


Πρέπει να αποφεύγω τον ήλιο;

Πολλά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να αποφεύγεται την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούνται αντιηλιακά προϊόντα.


Τι μπορεί να πετύχει η χημειοθεραπεία;

Αρκετοί τύποι καρκίνου μπορούν να θεραπευτούν με τη χημειοθεραπεία. Για τους υπόλοιπους  μπορεί να επιτευχθεί συρρίκνωση του όγκου και να αποτραπεί η εξέλιξή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιος χορηγεί τη χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία χορηγείται από τις εξειδικευμένες και έμπειρες νοσηλεύτριές μας, πάντα με την καθοδήγηση και την άμεση επίβλεψη γιατρού.


Πώς θα ξέρουμε ότι δουλεύει η χημειοθεραπεία;

Στον κατάλληλο χρόνο θα διενεργηθούν οι απαιτούμενες απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.


Πότε θα αισθανθώ ναυτία;

Η ναυτία ή ο εμετός αποτελούν συμπτώματα που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα κατάλληλα αντιεμετικά φάρμακα που θα σας συνταγογραφηθούν. Συνήθως εμφανίζεται τη δεύτερη ημέρα και διαρκεί 3 ημέρες. Δεν προκαλούν όλα τα σχήματα ναυτία. Να φροντίζετε να προμηθεύεστε τα αντιεμετικά σας φάρμακα πριν την χημειοθεραπεία. Κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις που θα σας προτείνουμε, μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο.

Πότε θα πέσουν τα μαλλιά μου;

Υπάρχουν σχήματα χημειοθεραπείας που δεν επηρεάζουν τα μαλλιά, άλλα που τα αδυνατίζουν και άλλα που προκαλούν απώλεια (αλωπεκία). Αν το σχήμα σας προκαλεί αλωπεκία, αυτή συνήθως εμφανίζεται 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο κύκλο. Να θυμάστε ότι η απώλεια είναι προσωρινή και τα μαλλιά θα ξαναβγούν μετά το τέλος της χημειοθεραπείας.

 


Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ανορεξία;

Η ανορεξία είναι συνηθισμένη παρενέργεια της χημειοθεραπείας, όπως και η αλλοίωση της γεύσης. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά τακτικά ισορροπημένα γεύματα ακόμα κι αν δεν πεινάτε. Ζητήστε μας διατροφικές συμβουλές.


Πώς αντιμετωπίζω την καταβολή;

Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα, να ξεκουράζεστε αρκετά και να διατηρήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητές.


Τι είναι η γενική αίματος και γιατί χρειάζεται κάθε φορά;

Η γενική αίματος μετράει τα λευκά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη και τα αιμοπετάλια. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να επηρεαστούν από τα φάρμακα και οι τιμές τους πρέπει να ξεπερνούν κάποια συγκεκριμένα όρια, ώστε να χορηγηθεί με ασφάλεια η χημειοθεραπεία.