Αν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο ή υποβάλλεστε σε θεραπεία, είναι σημαντικό, ίσως και μια ευκαιρία για σας, να φροντίσετε ιδιαίτερα για τον εαυτό σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό, είναι να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να εξαντληθείτε σωματικά. Αλλά είναι καλό να προσθέσετε κάποια μορφή άσκησης στην καθημερινή ζωή σας - ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μέτρια αερόβια άσκηση, όπως το ποδήλατο ή και ένας περίπατος καθημερινά, σε συνδυασμό με την άσκηση με βάρη για μυική ενδυνάμωση, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ευεξία και να επιταχύνει την ανάρρωσή σας.
Η άσκηση μειώνει την κόπωση
Μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και αφορούσαν την επίπτωση της μέτριας σε ένταση άσκησης στους ασθενείς με καρκίνο, όχι μόνο δεν κατέδειξαν βλαβερές συνέπειες, αλλά αντίθετα απέδειξαν ότι, όσοι ασκούνται τακτικά, είχαν 40% έως 50% λιγότερη εξάντληση. Είναι γεγονός πως η καταβολή των δυνάμεων είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρονται από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η τακτική άσκηση προλαμβάνει τη μυική απώλεια, αυξάνει τη μυική δύναμη και την ελαστικότητα των αρθρώσεων, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων, περιορίζει την εξάρτηση από τους άλλους και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Επίσης, βελτιώνει τη διάθεση προσφέροντας ανακούφιση από τα συναισθήματα της κατάθλιψης που μπορεί να συνοδέουν τη διάγνωση του καρκίνου
Τέλος, η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους προλαμβάνοντας την παχυσαρκία - ένα κρίσιμο παράγοντα για τον οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Πότε πρέπει να ξεκινήσει ή άσκηση;
Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση, τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε, είναι πιθανό να χρειαστείτε λιγότερα φάρμακα και ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι χαμηλότερος.
Αποτελεσματική άσκηση;
Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης έχει συνήθως τρεις συνιστώσες:
Προχωρήστε με προσοχή
Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας ή φυσιοθεραπευτή το είδος της άσκησης που είναι ασφαλές για εσάς.
Ξεκινήστε σιγά-σιγά και σταδιακά προχωρήστε. Ο στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο. Αλλά να είστε προσεκτικοί: αν προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά, μπορεί να αποθαρρυνθείτε και να σταματήσετε την άσκηση. Από την άλλη πλευρά, αν κάνατε γυμναστική πριν, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ένταση των προπονήσεων για λίγο.
Μερικές επιπλέον προτάσεις: