Μέσα από τις διαδικασίας που παρέχει η Ελληνική Νομοθεσία, συμμετέχουμε σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που έχουν ελεγχθεί για την ασφάλειά και την αποτελεσματικότητά τους, είναι ήδη εγκεκριμένα και κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και των Η.Π.Α, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στη χώρα μας, συνήθως για γραφειοκρατικούς λόγους.
Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3α/Γ.Π. 85037/10/ΦΕΚ 558/Β/8.4.2011, ως «πρώιμη πρόσβαση» σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης («παρηγορητική χρήση») νοείται η διάθεση για ανθρωπιστικούς λόγους, σε μια ομάδα πασχόντων από νόσο που δημιουργεί χρόνια ή σοβαρή αναπηρία ή κίνδυνο ζωής, για την οποία δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική θεραπεία με εγκεκριμένα φάρμακα, ενός φαρμάκου το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα, είτε βρίσκεται σε στάδιο κλινικών μελετών και ειδικότερα σε στάδιο ανάλυσης δεδομένων κλινικής μελέτης, που κατ' αρχήν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες είτε στα πλαίσια ομαδικού πρόγραμματος είτε, σε εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις για συγκεκριμένο ασθενή, με ατομική άδεια, μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού και υπό την αποκλειστική και απεριόριστη ευθύνη του, εφόσον βεβαίως συνάγεται, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ότι η σχέση οφέλους / κινδύνου είναι θετική υπέρ του προσδοκώμενου οφέλους.
Είμαστε σε θέση να προτείνουμε την βέλτιστη θεραπεία για τον ασθενή και διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό, που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.
Η κλινική δοκιμή ή κλινική μελέτη είναι η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στον άνθρωπο και αποβλέπει στην ανακάλυψη ή την επαλήθευση των κλινικών, φαρμακολογικών και/ή άλλων φαρμακοδυναμικών δράσεων ενός ή περισσοτέρων υπό έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων και τον εντοπισμό τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών τους. Επομένως, ο κύριος στόχος μιας κλινικής μελέτης στην ογκολογία είναι η τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ή/και της ασφάλειας νέων φαρμάκων, νέων δόσεων καθιερωμένων φαρμάκων ή θεραπευτικών συνδυασμών.
Προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενείς, οι κλινικές μελέτες διεξάγονται με αυστηρές επιστημονικές και ηθικές προϋποθέσεις και διαδικασίες. Ο επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός (κύριος ερευνητής) και οι υπόλοιποι συνεργάτες του (ιατροί, νοσηλευτές, καταγραφείς δεδομένων, φαρμακοποιοί κα) έχουν διαπιστευμένη εξειδίκευση και δρουν πάντα με γνώμονα τους κανόνες της Ορθής Κλινικής Πρακτικής (περισσότερες πληροφορίες http://ichgcp.net).Αρχικά η μελέτη εγκρίνεται από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου και κατόπιν από την Εθνική Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας, η οποία είναι ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Τα πρωτόκολλα δε, ακολουθούν τις οδηγίες για την προστασία των ασθενών, όπως ψηφίσθηκαν στο Ελσίνκι, καθώς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στους ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματικά νοσήματα, η συμμετοχή σε κάποια κλινική μελέτη μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα:
Η ένταξη σε μια κλινική δοκιμή γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή, αφού έχουν συζητηθεί με τον υπεύθυνο ιατρό όλες οι ενδεχόμενες θεραπευτικές επιλογές. Η συναίνεση επιβεβαιώνεται όταν ο ασθενής συνυπογράψει με τον ερευνητή το κείμενο του «εντύπου ενυπόγραφης συγκατάθεσης» της κλινικής δοκιμής. Η συμμετοχή σε μία κλινική δοκιμή είναι αυστηρά εθελοντική και ο ασθενής έχει δικαίωμα να αποσυρθεί από αυτήν ανά πάσα στιγμή, χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσει την απόφασή του. Εννοείται πως η παραπέρα θεραπευτική του αντιμετώπιση θα είναι η καλύτερη δυνατή.
Η ομάδα μας διαθέτοντας την απαιτούμενη εμπειρία και αξιοπιστία και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, συμμετέχει τόσο σε παρεμβατικές όσο και σε μη παρεμβατικές (καταγραφικές) μελέτες που πραγματοποιούνται σε συνεργασίαμε διεθνείς και ελληνικές ογκολογικές ομάδες και ερευνητικά κέντρα. Έτσι, προσφέρεται η δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πρωτοποριακές, πιθανά ωφέλιμες για αυτούς θεραπείες.
A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multi-Center Phase 3 Study of Denosumab as Adjuvant Treatment for Women With Early-Stage Breast Cancer…
ΠερισσότεραElectronic Assessment of Quality of Life in Patients With Symptomatic Chemotherapy-induced Anaemia: An International Prospective Observational Study. Study…
ΠερισσότεραΜελέτη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠερισσότεραH Ελληνικη Συνεργαζομενη Ογκολογικη Ομαδα (EΣΟΟ) ή Hellenic Coοperative Oncology Group (HeCOG) είναι μια μη-κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία που αριθμεί…
Περισσότερα