Τεχνικές της Ενοποιημένης Ογκολογίας για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους

Ο πόνος και το άγχος εμφανίζονται συχνά στη διαδρομή του καρκίνου και μπορούν να αποτελούν συμπτώματα τόσο της νόσου όσο και της θεραπείας που εφαρμόζεται. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους θεραπευτές.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute Monographs και αφορούσε 1833 νοσηλευόμενους ασθενείς διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή συμπληρωματικών τεχνικών (βελονισμός, μασάζ, θεραπευτικό άγγιγμα, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές θεραπευτικές τεχνικές), μείωσε την ένταση του πόνου κατά 47% και το άγχος κατά 56%. Το όφελος αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου αν και μεταξύ των ασθενών, αυτοί που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση στην ένταση του πόνου (51%), ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά το άγχος (64%).

Αναφορά:

R. Johnson, D. Crespin, K. Griffin et al. Effects of Integrative Medicine on Pain and Anxiety Among Oncology Inpatients. J Natl Cancer Inst Monogr (2014) 2014 (50): 330-337 http://jncimono.oxfordjournals.org/content/2014/50/330.abstract