Δίαιτα υψηλής ποιότητας τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τη διάγνωση, σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες με περίμετρο μέσης μικρότερη ή ίση με 88 cm και χωρίς ιστορικό διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου ήταν ανεξάρτητη από το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των γυναικών αυτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης στηρίχθηκαν στην ανάλυση των διατροφικών συνηθειών (με τη βοήθεια του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής -Health Eating Index 2005) 636 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.
Οι γυναίκες που ανέφεραν καλύτερη συνολικά διατροφική ποιότητα είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις υπόλοιπες (HR 0.73, 95%CI=0.55-0.97, p=0.03). Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν ξεχωριστά για κάθε είδος τροφής (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέατα, έλαια, σάκχαρα, ή αλκοολούχα ποτά), διαπιστώθηκε ότι σημαντικό είναι το συνολικό διατροφικό πρότυπο και όχι η συγκεκριμένη διατροφή.
Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη (NCT00719303) σε 1070 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών σταδίου ΙΙ – IV βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η σωματική δραστηριότητα μετά τη διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.
Συμπερασματικά λοιπόν στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η καλύτερη ποιοτικά διατροφή πριν τη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει μελλοντικά τις ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο των ωοθηκών.
Αναφορά:
C Thomson, T Crane et al. Diet Quality and Survival After Ovarian Cancer: Results From the Women’s Health Initiative. JNCI J Natl Cancer Inst (2014) 106 (11). http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/11/dju314.long